Galaxie Team
GALAXIE
Vendelín, pátek 20.10.2017, 10:35:17
19.11.2007
Seznamte se s Aerosmith

Seznamte se s Aerosmith

Skupina Aerosmith není v našich končinách úplně neznámá, ale když se na ni podíváte zblízka, zjistíte, že většina lidí zná tak dvě tři jejich písničky. A většinou jsou to balady Crazy a hlavně I don´t want to miss a thing. A tyhle písničky vypovídají o Aerosmith stejně hodně jako oblečení o člověku. Jsou sice pěkným obalem, ale nevypovídají o duši a srdci skupiny. Srdce Aerosmith totiž tepe v rytmu rocku…
 

Troška historie ještě nikoho nezabila – ale drogy ano…

Srdce Aerosmith začalo tepat v létě roku 1970 v americkém Bostonu. Zakládajícími členy byli Steven Tyler (zpěv, foukací harmonika), Joe Perry (kytara), Tom Hamilton (baskytara), Ray Tabano (kytara) a Joey Cramer (bicí). První bezejmenné album vydali v roce 1972 a objevila se na něm písnička Dream on, mnohými považována za vůbec jejich nejlepší rockovou baladu. V té době byl kytarista Ray Tabano nahrazen Bradem Whitfordem. V roce 1975 vydali Aerosmith své třetí album, platinové Toys in the Attic, obsahující hity Sweet emotion, Toys in the Attic či Walk this Way, a definitivně se prosadili.

Bohužel, druhá polovina sedmdesátých let nebyla pro Aerosmith tak veselá. Mohla za to především drogová závislost členů kapely. To vše vyvrcholilo deskou Draw the Line (1977), která potvrdila úpadek kapely a neschopnost koncertovat. Následné evropsko-japonské turné skončilo naprostým debaklem.

V roce 1979 přišla další velká rána, když Aerosmith opustil jeden z „Toxic Twins“ Joe Perry, kterého nahradil Jimmy Crespo. A nešťastné období nebralo konce, Tylerův kolaps na pódiu a následný šestiměsíční pobyt na lůžku po motocyklové nehodě plus neshody mezi členy kapely vyústily v odchod Brada Whitforda. S jeho náhradníkem Rickym Dufayem natočili špatné album Rock in a Hard Place (1982). Oba odpadlíci se naštěstí následně vrátili, celá kapela podstoupila protidrogovou léčbu, a začalo se blýskat na lepší časy…

Následné album však ještě neznamenalo takovou satisfakci za předchozí léta. Průlom přineslo až to další, pojmenované Permanent Vacation (1987) s hity Dude (Looks Like A Lady, Angel a předělávkou starého hitu Walk this Way od Run DMC). Na předchozí období si už nikdo ani nevzpomněl. V závěru osmdesátých let stihla kapela natočit album Pump, kterým se prosadila i v Evropě. Píseň Jannie's Got a Gun byla dokonce dvakrát vyhlášená hudební stanicí MTV jako nejlepší video všech dob. Do zlatého rockového fondu se zapsaly také hity Love in an Elevator, The Other Side a What It Takes. Na následném albu Get a Grip zaznamenala velký úspěch trojice singlů Living on the Edge, Amazing a Cryin'. 30. května roku 1994 Aerosmith poprvé a zatím naposledy koncertovali v Česku, v Ostravě.

V roce 1998 přispěla kapela svými novými skladbami k filmu Armagedon, kde se objevila i stará pecka Sweet Emotion. V roce 2001 kapela nahrála album Just Push Play. Následným albem – Honkin' On Bobo – se Aerosmith vrátili ke svým bluesovým kořenům. Album obsahuje coververze různých bluesových skladeb a také novou skladbu The Grind.

V roce 2001 byla skupina uvedena do Rock and Roll Hall of Fame (Rock and rollová síň slávy) a písně Dream On a Toys in the Attic byly zařazeny na seznam 500 písní, které formovaly rock.

Současnost

Loni se neustále aktivně koncertující Aerosmith umístili na šestém místě nejvíce výdělečných turné. Jejich zisk z koncertů v roce 2006 byl 776 milionů korun. V současné době spolu členové moc nemluví, ale říkají, že dokud bude o jejich hudbu zájem, tak budou hrát. Doufejme, že Aerosmith vydrží zdraví i nervy a že se jich třeba ještě v Česku dočkáme. Byla by velká škoda, kdyby ne…

TOXIC TWINS (toxická dvojčata)

Toxic Twins je přezdívka, kterou si vysloužili frontman Steven Tyler a hlavní kytarista Joe Perry, zejména díky své konzumaci drog (odtud slovo toxic) a alkoholu.

Současní členové kapely:

• Steven Tyler – zpěv, foukací harmonika
• Joe Perry – kytara a zpěv
• Tom Hamilton – baskytara
• Brad Whitford – kytara
• Joey Kramer – bicí

Bývalí členové kapely:

• Ray Tabano
• Jimmy Crespo
• Rick Dufay

Diskografie:

• Aerosmith (1973)
• Get Your Wings (1974)
• Toys in the Attic (1975)
• Rocks (1976)
• Draw the Line (1977)
• Live Bootleg (1978)
• Night in the Ruts (1979)
• Greatest Hits (1980)
• Rock in a Hard Place (1982)
• Done with Mirrors (1985)
• Classics Vol. 1 (Purple cover) (1986)
• Classics Vol. 2 (Red cover) (1987)
• Permanent Vacation (1987)
• Gems (1988)
• Pump (1989)
• Pandora's Box (1991)
• Get a Grip (1993)
• Box of Fire (1994)
• Big Ones (1994)
• Nine Lives (1997)
• A Little South of Sanity (1998)
• Just Push Play (2001)
• Yong Lust: The Aerosmith Anthology (2001)
• O, Yeah! The Ultimate Aerosmith Hits (2002)
• Honkin' on Bobo (2004)


pošli na vybrali.sme.sk

Diskuze k článku Seznamte se s Aerosmith (0 komentářů)
Příspěvky vyjadřují názor jejich autorů a redakce tohoto serveru nenese odpovědnost za jejich obsah. Vyhrazuje si však právo je odstranit. Nepřijatelné jsou hlavně urážky, vulgarismy, rasismus, nevyžádaná reklama a příspěvky, které nesouvisejí s tématem článku.
© Copyright 2003 - 2017 Peter Sedlařík (Galaxie) | RSS | ISSN 1801-2132